livius1302 a scris:
Buna ziua,
De lamurit nu sunt lamurit 100% dar am citit codul fiscal intre timp si am inteles cate ceva. Ideea este ca eu am job project based, in diverse tari si nu am rezidenta in vreuna din ele, chiar daca stau plecat din Romania 9-10 luni pe an. Din ce am inteles, daca reusesti sa dovedesti ca firma platitoare a salariului a platit impozit in tara unde-i inregistrata nu mai trebuie sa platesti si aici sau se plateste mai putin, asta apropo de dubla impunere. In cazul meu firma angajatoare este prin intermediari, alta firma de recruitment, si nu mi-ar da niciodata acte care sa dovedeasca plata impozitului in tara respectiva.
Normal daca stai mai mult de 183 de zile ar trebui sa ai rezidenta in statul respectiv.
Firma platitoare este obligata sa-ti elibereze un document din care rezulta plata impozitului, daca nu codul fiscal specifica
Art. 91. - (1) Contribuabilii persoane fizice rezidente care, pentru acelasi venit si in decursul aceleiasi perioade impozabile, sunt supusi impozitului pe venit atat pe teritoriul Romaniei, cat si in strainatate, au dreptul la deducerea din impozitul pe venit datorat in Romania a impozitului platit in strainatate, denumit in continuare credit fiscal extern, in limitele prevazute in prezentul articol.
(2) Creditul fiscal extern se acorda daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) impozitul platit in strainatate, pentru venitul obtinut in strainatate, a fost efectiv platit in mod direct de persoana fizica sau de reprezentantul sau legal ori prin retinere la sursa de catre platitorul venitului. Plata impozitului in strainatate se dovedeste printr-un document justificativ, eliberat de:
1. autoritatea fiscala a statului strain respectiv;
2. angajator, in cazul veniturilor din salarii;
3. alt platitor de venit, pentru alte categorii de venituri;
b) venitul pentru care se acorda credit fiscal face parte din una dintre categoriile de venituri prevazute la art. 41.
(3) Creditul fiscal extern se acorda la nivelul impozitului platit in strainatate, aferent venitului din sursa din strainatate, dar nu poate fi mai mare decat partea de impozit pe venit datorat in Romania, aferenta venitului impozabil din strainatate. In situatia in care contribuabilul in cauza obtine venituri din strainatate din mai multe state, creditul fiscal extern admis a fi dedus din impozitul datorat in Romania se va calcula, potrivit procedurii de mai sus, pentru fiecare tara si pe fiecare natura de venit.